Birmese monniken: 'Islam is een groot gevaar'

Birmese monniken demonstreren tegen de islam.

RANGOON – Boeddhistische monniken in Birma zien een groot gevaar in de islam, die in het land steeds meer aanwezig zou zijn. Er wordt geweld gebruikt en opgeroepen zich tegen deze religie te verzetten.

 

„Als we niet uitkijken, wordt Birma net zoals Indonesië”, zegt Parmaukha, een boeddhistische monnik in Birma. „Daar was vroeger het boeddhisme wijdverspreid. Maar toen kwamen de Arabieren en die dwongen de bevolking islamitisch te worden. Een islamitische invasie moeten we in Birma zien te voorkomen.”

‘Groot gevaar’
Gezeten op een stoel die doet denken aan een troon, draait Parmaukha er niet omheen. De islam vormt volgens hem een groot gevaar in het etnisch verdeelde Birma en moet gestopt worden. Parmaukha is 1 van de leiders van de 969-beweging, een door nationalistische monniken geleidde organisatie die zich keihard uitspreekt tegen moslims.

Complot
Volgens Parmaukha is er een complot om Birma te islamiseren. De monnik verwijst naar Rakhine, een provincie in West-Birma waar moslims sterk vertegenwoordigd zijn. „Moslims kopen douaniers om en steken zo vanuit Bangladesh de grens over”, beweert Parmaukha. „Ze dwingen de bevolking islamitisch te worden en hebben geen respect voor onze identiteit en cultuur.”

destentor