De Arabische bezetting van Sicilië

sicilie

Een aanval van moslims op Sicilië in de 7e eeuw [jaar 827] werd aanvankelijk beperkt tot de kustgebieden. Maar geleidelijk vestigde de moslims hun basis in Palermo [jaar 832] en van daaruit pleegde zij aanvallen en bezette uiteindelijk het hele eiland Sicilië.

Maar voordat dit gebeurde, verzette Sicilië zich voor vele decennia tegen deze indringers en dwongen hen zich tijdelijk terug te trekken. Maar uiteindelijk moesten de Sicilianen zich toch overgeven en een islamitische overheersing over hun thuisland werd een feit.
Zodra de Arabieren op Sicilië de macht in handen kregen, werd de islamisering in gang gezet door kerken te vernietigen of om te vormen tot moskeeën. Ook de samenstelling van de bevolking veranderde door de toelating van honderdduizenden islamitische migranten.
Een beschaving die vanaf de 8e eeuw vóór Christus had bijgedragen tot het scheppen van de identiteit van het westen, werd zodoende vernietigd.
Na de vernietiging van Sicilië waren de naar buit, vrouwen en macht zoekende Arabische moslims nog niet klaar, want dit eiland werd gebruikt als uitvalsbasis voor aanvallen op het Italiaanse vaste land (ze overrompelde Ponza, Gaeta, Ancona, Ascoli en Civitavecchia) en uiteindelijk bezette zij ook Salerno, Napels, Tarente, Bari, Brindisi. Ten slotte waren zij vastbesloten Rome, het hart van het christendom, aan te vallen.
Om de islamitische aanvallen te weerstaan vormde Paus John X een leger van Italianen van verschillende oorsprong (Romeinen, Grieken en Franken). Zij spraken verschillende talen maar werden verenigd door hun christelijke geloof en cultuur. Dit leger versloeg uiteindelijk de Arabieren en verdreven hen uit Latium en Campania.
Na deze overwinning hadden de Arabieren een ”islamitische staat” in de buurt van de rivier Garigliano uitgeroepen.

De Arabieren veroverden Sicilië na een aanhoudende en bloederige oorlog (827-965)
Op 17 juni 827 werd de Saraceense veldheer Asad ibn al-Furat met een soennitisch leger van 10.000 soldaten en 7000 ruiters ontscheept bij Mazara del Vallo. Generaal Theodorus versloeg dit leger van de Arabieren voordat het Syracuse kon bereiken.

Zolang de islam bestaat, is er jihad. En dus werd er opnieuw een Arabisch leger gestuurd. Maar in plaats van Syracuse werd Palermo aangevallen. Op 11 September 831 viel Palermo. In het jaar 835 namen de Arabieren Pantelleria in en 8 jaar later in 843, Messina.
Maar de plaatsen Enna en Cefalu hielden nog jarenlang stand voordat het werd veroverd, verbrand en met de grond gelijkgemaakt.
Cefalà viel in 858. Enna viel in 859 door verraad. Daarna was het de beurt van Malta.
Syracuse werd pas in 878 veroverd. De Arabieren hadden de hele christelijke bevolking afgeslacht. De Griekse taal werd vervangen door het Arabisch. Het christendom werd vervangen door de islam.
Het bebloede zwaard van de islam domineerde Palermo. Sicilië was verloren in de eeuwen die volgden.
De roemrijke geschiedenis van het oude Sicilië eindigde in een bloedige strijd met de moslims.

Maar de aanvallen, het uitmoorden van volkeren, het koloniseren en stelen van alles wat los en vast zit door islamitische indringers is nooit voltooid.

Sommige verzetshaarden bleven volhouden. Taormina bleef tot 902 standhouden maar werden uiteindelijk onder de voet gelopen. Toarmina werd verbrand en al haar bewoners gedood. Rometta, in de bergen ten westen van Messina, viel in 965 als laatste.
Een Noord-Afrikaans moslimleger verwoeste in 938-940  grote gebieden in het zuidwesten van Sicilië, maar er viel niets meer te plunderen.
In de steden werden alle inwoners gedood die zich hadden verzet, de vrouwen en de kinderen mochten in slavernij verder leven. Ook werden vrouwen en de mooiste jongens naar Afrika gestuurd als liefhebberij voor de veroveraars en hun geloofsgenoten.

De bewoners van de Siciliaanse steden die zich zonder strijd hadden overgegeven konden onder voorwaarden hun christelijke godsdienst blijven uitoefenen;


zij moesten een onderscheidend merkteken als identificatie op hun kleding en op hun huizen aanbrengen.


zij moesten extra belastingen betalen (Jaziya).


ze konden geen posities bekleden waarmee zij autoriteit over de moslims zouden krijgen.


mannen konden geen moslima trouwen (maar een moslim kon wel een christenvrouw trouwen)


ze konden geen nieuwe kerken bouwen.


het was verboden de kerkklokken te luiden.


processies organiseren was verboden.


binnen de gehoorsafstand van een moslim, mocht de bijbel niet gelezen worden.


ze mochten geen wijn drinken.


ze moesten opstaan wanneer een moslim de kamer binnen kwam.


op de openbare weg had de moslim voorrang.


zij werden verboden wapens te dragen.


ze mochten geen paard rijden.


zij mochten hun muildieren niet opzadelen.


ze mochten hun huizen niet groter bouwen als die van de moslims.


christelijke vrouwen hadden geen toegang tot badhuizen.


Na de Arabische verovering emigreerde honderdduizenden moslims naar Sicilië voor de vele voordelen die hen werden toegekend zoals de beschikbaarheid van land en huizen dat van de christenen in beslag waren genomen en de mogelijkheid om tegen lage kosten arbeiders in dienst te nemen (christenen werden door honger hiertoe gedreven vanwege de plunderingen door moslims). Ook de overvloed aan slaven (meisjes en jongens) vormde een onweerstaanbare aantrekkingskracht op mensen uit de verlatenheid van de woestijn. De Afrikanen vonden op Sicilië de hemel op aarde, voor de christenen veranderde Sicilië in een spreekwoordelijke hel.
Na drie eeuwen [812-1072] van bezetting werd Sicilië door de Noormannen bevrijd en teruggegeven aan de christelijke slaven. In 1127 werd ook Malta bevrijd en de saracenen verdreven.

Lessen uit de strijd van Palermo.

Sicilië is voor bijna drie eeuwen onder islamitische bezetting geweest. De bevolking werd op den duur geheel en al tot de islam bekeerd en er was uiteindelijk geen enkele kerk blijven staan. Ze waren ofwel teruggebracht tot puin of omgebouwd tot moskeeën.
Wanneer de Noormannen Sicilië heroverde, hebben ze de geschiedenis in gelijke mate omgekeerd en met gelijke meedogenloosheid; na de Normandische bevrijding waren er in Sicilië, Malta, Sardinië en andere omliggende eilanden geen moslims meer over.
Dit zorgde ervoor dat de bevolking de periode van het islamitisch fascisme zijn vergeten. De Noormannen fungeerde als een exorcist door de invloed van de islam op de bevolking te bezweren en het land terug te brengen naar het christendom.
diavolineri….-net/ospitalieri/jihad

Post navigation